Moni haaveilee koiraa ottaessaan uskollisesta uudesta perheenjäsenestä ja uudesta ystävästä. Usein näin onkin sillä koira on ihmisen tavoin sosiaalinen laumaeläin. Varsinkin pentuna uuteen kotiin saapuessaan se sopeutuu usein varsin helposti talon tavoille, kunhan vain kasvatuksessa ollaan lempeitä, määrätietoisia ja johdonmukaisia.

Joskus saattaa käydä niin, että uusi koira ei sovikaan omistajansa elämäntyyliin tai perheessä ilmenee koira-allergia. Suurin osa koirien sopeutumisongelmista on kuitenkin ehkäistävissä tutustumalla rotuun ja sen luonteeseen etukäteen, ja harkitsemalla tarkkaan koiran ottamista. Kaikkea ei tietenkään voi ennustaa, mutta koiran hankkiminen ei saa koskaan olla hätiköity päätös. Omistajan on hyvä varautua myös omiin elämänmuutoksiin, kuten muuttoihin, työpaikan vaihtoon, eroihin tai työttömyyteen. Onkin tärkeää harkita tarkkaan olisiko äkillisestä elämänmuutoksesta huolimatta silti mahdollista kantaa vastuu myös tästä perheenjäsenestä sekä rahallisen että sosiaalisen puolen kannalta.

Paimenkoirat sopivat harrastuskavereiksi

Paimenkoirat on alkujaan jalostettu karjan paimentamiseen maatilallisten avuksi, ja ne tunnetaan usein älykkyydestään ja energisestä luonteestaan, joka säilyy läpi koiran elämän. Älynsä takia koira vaatii paljon aktiivista toimintaa ja mikäli sitä ei koiralle järjestetä, se keksii kyllä keinon viihdyttää itseään. Paimenkoiran omistaja voikin joskus huomata kuinka puutarha muuttuu kaivuutyömaaksi ja vaivalla istutetut kasvit saavat kyytiä, kun paimenkoira tylsistyy.

Energiansa ja älynsä vuoksi paimenkoira sopiikin loistavasti erilaisiin harrastuksiin. Niitä on usein helppo motivoida oppimaan, sillä nämä koirat on jalostettu työskentelemään ja siksi ne miellellään lähtevätkin mukaan erilaisiin aktiviteetteihin, jossa saavat käyttää älyään. Paimenkoirat ovat usein myös melko ketteriä ja siksi ne menestyvät loistavasti muun muassa erilaisissa koiraurheilulajeissa, kuten agilityssä. Paimenkoirien omistajat todennäköisesti myös tietävät, että koirat saattavat itsekin tuoda leluja omistajalleen, kun haluavat leikkiä.

Paimenvietistä haittaa ja hyötyä

Paimenkoirilla paimennusvietti vaihtelee rotukohtaisesti, ja saattaa kaupunkiolosuhteissa muuttua joskus hankalaksikin. Koirat nimittäin luonnostaan paimentavat jopa autoja, ja saattavat sen vuoksi joutua itse vaaraan. Pennusta asti on hyvä opettaa minkälainen paimentaminen on sopivaa ja mikä ei. Tämä on koiran omankin turvallisuuden kannalta tärkeää. Koirilla saattaa ilmetä erityisesti pentuna myös perheenjäsenten nilkkojen näykkimistä, mikä on usein koirilla tapana karjaa paimentaessa. Tästäkin tavasta pentu on hyvä kouluttaa heti alkuun eroon, erityisesti jos kyseessä on sisäkoira, jonka ei ole tarkoitus paimentaa.

Turkin hoidon vaatimukset vaihtelevat

Paimenkoirat on jalostettu työkoiriksi ja siksi niiden turkki on yleensä kohtuullisen helppohoitoinen, mutta vaatimukset vaihtelevat rodun myötä. Esimerkiksi lyhytkarvainen Belgianpaimenkoira tai Australian kelpie ovat turkiltaan helppohoitoisia. Pitkäkarvainen collie ja Shetlannin lammaskoira taas vaativat runsaammin harjaamista. Paimenkoirien turkki on usein säänkestävä ja niillä on tiheä aluskarva. Omistaja saakin varautua siihen, että karvaa löytyy etenkin vuodenaikojen vaihtuessa ympäri asuntoa, myös vaatteista.

Paimenkoirat ovat suosittuja

Älynsä ja sosiaalisuutensa vuoksi, paimenkoirat ovat erittäin suosittu roturyhmä. Ne voidaan jaotella eri ryhmiin. FCI rotumäärityksen mukaan paimenkoirat jaetaan lammas- ja karjakoiriin. Muita paimenkoiria ovat esimerkiksi laumanvartijarodut, kuten Estrelan vuoristokoira ja Pyreneittenkoira, joiden alkuperäinen tehtävä on ollut karjan suojeleminen pedoilta. Niillä on usein paimenkoiria vahvempi suojelu- ja vartiointivietti, mikä kannattaa huomioida laumanvartijakoiran ottoa harkitessa. Laumanvartijakoirat ovat usein myös työkoiria itsenäisempiä ja hieman vaativampia koulutettavia.