Koiran hankkiminen on suuri päätös, joka muuttaa koko elämäsi. Kun päätät hankkia koiran, olet siitä vastuussa koko sen loppuelämän ajan. Tästä syystä hankintapäätöstä ei pitäisikään tehdä kevyin perustein, vaan asiaa tulisi harkita monelta kantilta. Tällä sivulla kerromme muutamista asioista, joita sinun tulee miettiä ennen koiran hankintaa.

Riittääkö aikasi koiranhoitoon?

Nykyihmiset ovat usein kovin kiireisiä. Onkin tärkeää miettiä, onko sinulla riittävästi aikaa huolehtia koirasta asianmukaisella tavalla? Jos koira joutuu olemaan suuren osan päivästä yksin, ei koiran hankkiminen ole välttämättä kovin hyvä ajatus. Koira elää yleensä noin kymmenestä viiteentoista vuotta, mikä on pitkä aika sitoutua. Onkin tärkeää pohtia, millaisia elämänmuutoksia sinulla on todennäköisesti odotettavissa näiden vuosien aikana ja sopiiko koira näihin elämänmuutoksiin. Mieti myös huolella, onko sinulla tarpeeksi aikaa lemmikkisi ulkoiluttamiseen ja jaksatko varmasti ulkoiluttaa sitä monta kertaa päivässä satoi tai paistoi? Vaikka koira antaa paljon, se myös vaatii paljon.

Onko sinulla tarpeeksi rahaa huolehtia koirastasi silloinkin, kun se sairastuu?

Koiran ylläpitoon kuluu yllättävän paljon rahaa. Erityisen paljon rahaa kuluu, jos koira sairastuu tai loukkaantuu vakavasti. Erilaiset leikkaukset ja hoidot voivat tulla hyvinkin kalliiksi, mutta myös koiran perushoitoon ja ruokaan kuluu yllättävän paljon rahaa. Erityisesti suurikokoiset koirat syövät paljon ja niiden ruuan tulee olla erityisen täysipainoista, jotta koirasta kasvaa terve. Koiran hankkivalla olisikin hyvä olla valmiina vararahasto, josta ammentaa koiran mahdollisesti tarvitessa eläinlääkärin palveluita tai jos muita yllättäviä menoja ilmaantuu.

Onko joku perheenjäsenistä koiralle allerginen?

Koiraa ei kannata hankkia allergiaperheeseen, koska tällöin rakkaasta lemmikistä voidaan joutua jossakin vaiheessa luopumaan. Mahdolliset allergiat onkin hyvä selvittää etukäteen. Samoin on tärkeää, että kaikki perheenjäsenet haluavat ottaa koiran. Toisinaan näkee perheitä, joissa yksi perheenjäsen vetoaa jopa olemattomaan allergiaan välttääkseen koiran ottamisen perheeseen. Jos joku perheenjäsen suhtautuu koiran ottamiseen erityisen vastenmielisenä ajatuksena, on yleensä parempi luopua ajatuksesta.

Mieti, mihin käyttötarkoitukseen aiot koiraa käyttää ja valitse koirasi huolella

On erittäin tärkeää tutustua erilaisiin koirarotuihin ennen ostopäätöksen tekemistä. Kannattaa miettiä, mihin käyttötarkoitukseen koiraa aiotaan käyttää ja kuinka suurikokoinen koira olisi paras omiin asuinolosuhteisiin ja liikuntatottumuksiin nähden. On tärkeää valita sekä koiran kasvattaja että itse koira huolella. Pentutehtailijoilta ei koskaan pidä hankkia pentua, koska näin tulee ylläpitäneeksi pentujen kasvattamista epäinhimillisissä olosuhteissa. Sen sijaan joissakin tapauksissa kannattaa miettiä, onko koiran pakko olla rotukoira, vaan voisiko myös sekarotuinen, mahdollisesti löytökoira, koira sopia perheeseen. Ellei perheessä harrasteta näyttelyitä tai muita koiratapahtumia, voi sekarotuinen koira olla oivallinen valinta.

Luokat:Koirista