Suurin osa koiranomistajista taitaa olla sitä mieltä, että juuri hänen Rekkunsa tai Murrinsa on ehdottomasti maailman älykkäin koira. Kiistaa maailman älykkäimmästä koirarodusta käydäänkin ahkerasti. Moni on kuitenkin sitä mieltä, että bordercollie on maailman älykkäin koirarotu.

Monet bordercollien ominaisuudet luovat siitä älykkään kuvan

Kun seuraa hetken bordercollien touhuja, ymmärtää hyvin pian, miksi juuri tätä rotua pidetään niin kovin älykkäänä. Ensinnäkin bordercollie on oppimishaluinen koira. Jo sen ilme kertoo, että se haluaa oppia ja noudattaa ohjaajansa käskyjä. Tätä rotua käytetäänkin runsaasti esimerkiksi agilityssa, jossa se on menestynyt erinomaisesti. Oppimishalukkuutensa lisäksi tyypillinen bordercollie on määrätietoinen, sitkeä ja nöyrä. Lisäksi se työskentelee ahkerasti. Rotuna se on nopea sekä melko helposti koulutettava.

Rodun monien hyvien ominaisuuksien kääntöpuolena on, että bordercollie tarvitsee runsaasti aktiviteetteja eikä se sovikaan laiskalle omistajalle. Niillä pitää olla riittävästi aktiviteetteja sekä mahdollisuuksia käyttää älyään. Chaser-nimisen bordercollien väitetään oppineen ymmärtämään yli 1 000 erilaista sanaa, kun keskimäärin koirien katsotaan kykenevän oppimaan hieman yli 100 sanaa. Tämäkin kertoo rodun, tai ainakin kyseisen yksilön, älykkyydestä ja koulutettavuudesta.

Mitkä muut koirarodut ovat erityisen älykkäitä?

Bordercollien lisäksi myös muutamia muita koirarotuja pidetään erityisen älykkäinä. Ehkä hieman yllättäen heti bordercollien jälkeen koirien epäviralliselta älykkyyslistalta löytyy villakoira. Ensisilmäykseltä tätä ei välttämättä uskoisi, mutta kun seuraa hetken ahkeran villakoiran toimintaa ohjaajansa kanssa, on pian valmis myöntämään, että villakoira todellakin ansaitsee paikkansa tällä listalla. Ei ole sattumaa, että sirkuksissa on käytetty runsasti villakoiria.

Saksanpaimenkoiran asema koirien epävirallisella älykkyyslistalla sen sijaan tuskin yllättää ketään. Tätä koirarotua käytetään monissa tehtävissä ja myös poliisit suosivat saksanpaimenkoira. Muita erityisen älykkäinä pidettyjä koirarotuja ovat kultainennoutaja, dobermanni, shetlanninlammaskoira, labradorinnoutaja, perhoskoira eli papillon, rottweiler sekä australianpaimenkoira. Söpön ja pienikokoisen perhoskoiran asema tällä listalla yllättää monet, vaikkakin sitä pidetään epävirallisesti kaikista älykkäimpänä kääpiökoirarotuna.

Luokat:Yleinen