Koira on kulkenut ihmisen rinnalla kunnioitettavan pitkän matkan, eikä olekaan ihme, että koiraa kutsutaan usein ihmisen parhaaksi ystäväksi. Koiran uskollisuus ja monikäyttöisyys ovat tehneet ihmiseen lähtemättömän vaikutuksen. Koirista on hyötyä monenlaisissa tehtävissä ja sivuillamme kerrommekin näistä koiran monista käyttötarkoituksista.

Lemmikkikoira tuo omistajalleen paljon iloa

Lemmikkikoira tuo omistajalleen iloa monin eri tavoin. Koirien on jopa havaittu tietävän, jos niiden omistaja on allapäin ja tulevan lohduttamaan omistajaansa. Koirien innostuneisuus tarttuu helposti omistajaankin, vaikka takana olisikin rankka työpäivä tai vaikkapa pieleen mennyt työhaastattelu. Innokkaan koiran edessä ei vain voi olla itsekin innostumatta. On mukavaa palata kotiin, kun siellä odottaa koira, joka innostuu omistajansa näkemisestä yhä uudelleen ja uudelleen.

Koira voi auttaa yksinäisyyden tunteen selättämiseen. Tästä syystä ne sopivat hyvin seuraksi esimerkiksi lapselle, jolla ei syystä tai toisesta ole paljoakaan kavereita tai vanhukselle, joka viettää suuren osan päivästään yksin. Koirakaveri saattaa jopa auttaa pitämään vanhuksen pirteänä. Toki on kuitenkin otettava huomioon, että vanhukselle hankittava koira on juuri hänelle sopiva ja ettei rotu vaadi esimerkiksi ylenmäärin liikuntaa. Koira, joka kuuntelee murheet ja huolet, mutta myös ilonaiheet, voi auttaa tekemään elämästä entistä mielekkäämpää.

Lapsille koira opettaa vastuunkantoa sekä toisesta huolehtimista. Toisaalta on kuitenkin aina muistettava, ettei koira saa olla yksin lapsen vastuulla, vaan vanhempien on viime kädessä vastattava siitä, että koira saa asianmukaista hoitoa.

Koirat ovat näppäriä apulaisia monissa tehtävissä

Sen lisäksi, että koira tuo omistajalleen iloa, on niistä hyötyä monenlaisissa tehtävissä. Esimerkiksi poliisit käyttävät runsaasti koiria ja onpa lehdistä saatu viime aikoina lukea useista poliisikoirien sankariteoista. Ihmisen kadotessa erämaahan koira on hyvä apuri kadonnutta etsittäessä. Monelle sokealle koira on sekä tärkeä ystävä että apulainen. Moni metsästäjä suuntaa metsälle kaverinaan oma koira.

Koiria käytetään niin tullissa kuin vahtikoirinakin. Maailmalla ne etsivät maanjäristysalueilla sortuneiden rakennusten alle jääneitä ihmisiä ja paimentavat lampaita. Älykkyytensä ja oppimishalukkuutensa ansiosta koira on monikäyttöinen kaveri. Siitä on myös jalostettu yhä uusia rotuja, jotka soveltuvat erityisen hyvin tiettyihin käyttötarkoituksiin. Tietyt rodut soveltuvat erityisen hyvin palveluskoirakäyttöön, kun taas tietyt rodut ovat hyviä metsästyskavereita. Monet kaikista pienimmistä koiraroduista soveltuvat parhaiten seurakoiriksi ja pienen kokonsa ansiosta ne soveltuvat asumaan melko pienessäkin kodissa.

Kun valitset itsellesi sopivaa koiraa, mieti mihin käyttötarkoitukseen aiot koiraa käyttää

Valitessasi itsellesi sopivaa koirarotua, kannattaakin aivan erityisesti miettiä, mihin käyttötarkoitukseen koiran hankit ja mitä siltä odotat. Kannattaa myös miettiä, kuinka paljon olet valmis ulkoiluttamaan koiraasi. Tietyt rodut kaipaavat lähes rajattomasti ulkoilutusta ja tekemistä. Ilman fyysistä liikuntaa ja riittävää aivojumppaa niistä tulee helposti niin sanottuja ongelmakoiria, vaikkakin on tietyllä tavalla jopa aivan väärin puhua ongelmakoirista, koska ongelma on useimmiten hihnan toisessa päässä – koiran omistajassa, joka on tullut hankkineeksi itselleen aivan vääränlaisen koiran tai laiminlyöneeksi koiransa kouluttamisen.

On aivan eri asia hankkia erityisen älykäs ja aktiivinen bordercollie kuin pikkuinen kääpiökoira, joka pärjää usein huomattavasti vähäisemmällä liikunnalla ja aktiviteeteilla kuin bordercollie. Toisaalta taas harrastusmahdollisuudet ovat bordercollien kanssa lähes rajattomat.

Luokat:Koirista