Koira on paitsi monille paras ystävä ja erottamaton osa perhettä, mutta myös syy lähteä lenkille päivittäin. Jotta lenkkeily olisi mahdollisimman mukavaa ja turvallista, on syytä kiinnittää huomiota varusteisiin. Säänkestävän takin, mukavien vaatteiden ja kylmältä suojautumisen lisäksi kengät ovat erittäin tärkeässä osassa. Vääränlaisilla kengillä voi pahimmillaan aiheuttaa jalkaongelmia, joista on vaivaa pitkäksi aikaa. Vuodenajasta riippuen kenkävalinnat vaihtelevat. Talvella ykkösasioita ovat liukkaalle kelille varustautuminen, kesällä taas tarpeeksi hengittävät kengät. Vääränlainen kenkä voi aiheuttaa hiertymiä, jotka tosin paranevat melko nopeasti, kun ongelmia aiheuttavat kengät jätetään pois käytöstä. Pidempään kestäviä vaivoja ovat muun muassa vaivaisenluut tai virheasennot, joista voi seurata vuosien piina. Ei ole siis se ja sama, millaiset jalkineet valitsee koiran kanssa lenkkeillessäkään. Usein koiran kanssa kuitenkin tulee lähdettyä ulos muutaman kerran päivässä, joten jalkinevalinnoilla todellakin on merkitystä. Vaikka laadukkaat kengät voivat tuntua kalliilta ostokselta, niihin sijoittaminen kannattaa. Lue vinkkimme siihen, miten valitset oikeanlaiset kengät!

Ota tämä huomioon

Valitse jalkineet oikein, niin vältyt monilta harmeilta tulevaisuudessa. Jalkinevalintaan vaikuttavat monet tekijät aina ulkona vallitsevasta säästä kenkien käyttäjän kuntoon ja lenkkien pituuteen. Pikalenkille ei tarvita sen kummempia kenkiä, mutta jos tarkoituksena on suunnata pidemmälle lenkille maastoon, on syytä kiinnittää huomiota kenkien tukevuuteen ja kosteudenkestävyyteen. Talvella omat haasteensa tulevat pakkasesta, jäästä ja märkyydestä. Liukuesteet ovat hyvä valinta, sillä niiden avulla ehkäisee liukastumista ja murtumia. Liukuesteitä voi ostaa erikseen, jolloin ne ovat kätevä kiinnittää minkä tahansa kenkäparin pohjiin. Oma lukunsa ovat erilliset nastakengät. Helteellä taas tarttuu helposti kevyisiin varvassandaaleihin tai muihin kenkiin, jotka kyllä antavat jalkojen hengittää, mutta eivät tue jalkoja käytännössä lainkaan. Näitä kannattaa välttää varsinkin silloin, jos on taipumusta jalkojen tai selän ongelmiin. Parempi ratkaisu on esimerkiksi mukavat mutta kevyet urheilusandaalit. Hauskat ja trendikkäät lenkkarit sopivat moneen menoon ja ovatkin useimpien valinta lenkeille koiran kanssa. Lenkkikengät eivät yleensä säikähdä pientä kosteuttakaan, varsinkin jos ostaa sellaiset kengät, joissa on kosteutta ja likaa hylkivä kalvo. Mukavuudessa lenkkarit päihittävät muut kengät mennen tullen.

Oikeaa hoitoa kengille ja jaloille

Sekä ihmiset että välineet kaipaavat säännöllistä huoltoa. Omat jalat tulisi pestä päivittäin ja kuivata huolellisesti. Kosteusvoidetta voi käyttää tarvittaessa, sillä varsinkin kuivat ja halkeilevat kantapäät ovat usein hyvin kivuliaita. Varpaankynnet tulisi leikata myös säännöllisesti. Jotta jalkavaivoilta välttyisi, kannattaa valita myös sopiva sukka ihon ja kengän väliin. Hyviä vaihtoehtoja ovat urheilusukat, jotka siirtävät kosteuden iholta pois. Mikäli jalkaongelmia tai pitkäaikaissairauksia on, voi olla paikallaan panostaa erityisjalkineisiin tai -pohjallisiin, jotka antavat kaivattua lisätukea arkeen. Kenkien hoito riippuu aina hieman materiaaleista, mutta säännöllinen puhdistus ja irtolian pyyhkiminen jokaisen lenkin jälkeen on hyvä alku. adidas kengät soveltuvat myös koiran ulkoilutukseen, ja niille riittää usein tuuletus ja pyyhintä. Nahkakenkiä taas tulisi huoltaa oikeilla aineilla ja tarvittaessa kyllästää nahka. Gore-tex- tai muilla kalvoilla suojatut kengät pysyvät terässä, kun niitä hoitaa niille tarkoitetuilla aineilla. Tarvittaessa kengännauhat voi vaihtaa ja suutari voi usein pelastaa lempikengät, mikäli niiden pohjat tai esimerkiksi vetoketju kaipaavat uusimista.