Kuluttajille energianeuvontaa antava Motiva suosittaa energiataloudelliseksi ja terveelliseksi sisälämpötilaksi 20–21 astetta oleskelutiloissa ja 18–20 astetta makuuhuoneissa. Lämmityskaudella lämpötila saisi kuitenkin olla enintään 23–24 astetta. Sisälämpötila kuuluisi mitata metrin korkeudelta ja metrin päästä ulkoseinästä. Jos se mitataan nurkasta tai ulkoseinän vierestä, luku on pienempi ja silloin lämmitetään turhankin paljon.

Terveydensuojelulain asumisterveysasetuksessa sanotaan, ettei asuintilojen lämpötila saa kohota lämmityskauden ulkopuolella yli 32 asteen. Asunnossa ei saisi olla olosuhdetta, josta aiheutuu terveyshaittaa, ja lämpötila on yksi asukkaiden terveyteen vaikuttava tekijä. Liian korkea sisälämpötila harvoin on ongelma lämmityskaudella, mutta kesällä voi olla toisin.

Miten koira viilentää itsensä

Koirat sietävät kuumuutta huonosti ja pyrkivät viilentämään itseään läähättämällä. Koiralla ei ole ollenkaan hikirauhasia, joten se ei voi luonnollisestikaan hikoilla. Läähättäessä kielen päältä haihtuu vettä.  Selvä merkki liian lämpimästä sisäilmatilasta on siis koiran läähättäminen. Jos näin käy, on lämpötilaa alennettava.

Mikäli koiran ruumiinlämpö nousee yli 41 asteen, se voi saada lämpöhalvauksen. Lämpöhalvaus on vakava asia ja pahimmassa tapauksessa se voi johtaa koiran kuolemaan. Ennaltaehkäisy on paras tapa vähentää koirien kuolleisuutta lämpöhalvaukseen. Lämpöhalvauksen riski on keskimääräistä suurempi lyhytkuonoisilla roduilla, koiranpennuilla, iäkkäillä ja sydänvikaisilla yksilöillä.

Autolla matkustaminen koiran kanssa

On yleisesti tiedossa, että koiraa ei saa koskaan jättää yksin kuumaan, pysäköityyn autoon. Sen lisäksi on kuitenkin erittäin tärkeää huomioida, että koira voi saada lämpöhalvauksen myös matkustamisen aikana, mikäli auto ei ole hyvin ilmastoitu myös takapenkin osalta: auton takaosassa on yleensä kuumempaa ja se tekee matkustamisesta tukalaa kesäkuumalla.

Joka vuosi lemmikkikoiria läkähtyy kuoliaiksi liian kuumissa autoissa. Pysäköidyssä autossa, jonka ikkunat ovat kiinni, lämpötila kohoaa auringossa hyvinkin nopeasti. Auringon paistaessa auton sisälämpötila saattaa nousta helposti jopa 80 asteeseen. Tämä ei koske ainoastaan keskikesää vaan myös keväällä ja syksyllä ylikuumentumisen riski on olemassa.

Vaikka auton ikkunat olisivatkin raollaan, lämpötila nousee nopeasti koiran hengityksen ja auringon lämmön takia. Koiraa ei myöskään saa jättää pitkäksi ajaksi yksin autoon, vaikka se olisikin jätetty varjoon.

Lämpöhalvauksen oireet ja hoito koiralla

Lämpöhalvauksen oireita ovat koiran nopea läähätys, levottomuus ja se, että se liikkuu horjahdellen. Koiralla on myös korkea syke ja sen polkuanturat saattavat olla märät. Koiralla voi myös olla lasinen katse, se saattaa kuolata, ripuloida, oksennella ja sen limakalvot saattavat olla kirkkaanpunaiset. Riskinä on, että koira menee shokkiin nopeastikin ja vaipuu tajuttomuuteen.

Jos epäilet lämpöhalvausta, aloita ensiapu välittömästi. Vie koira viileään paikkaan ja aloita jäähdyttely viileällä – ei kuitenkaan jääkylmällä – vedellä. Seuraa koiran lämpötilaa kuumemittarilla. Viilennys on keskeytettävä, kun koiran ruumiinlämpö on laskenut 39 asteeseen. Tarjoa koiralle viileää vettä juotavaksi pieniä annoksia kerrallaan. Ensiavun jälkeen kannattaa vielä viedä koira eläinlääkäriin tarkistettavaksi.

Koiran ja itsesi pitäminen lämpimänä talviaikaan

Vaikka kesällä sinun pitääkin huolehtia koirasi viileänä pitämisestä, on Suomessa kuitenkin pitkä talviaika. Talvisin koirasi tarvitsee riittävän määrän lämpöä, kuten tietysti sinäkin. Sinä kuluttajana voit säästää selvää rahaa kilpailuttamalla sähköntoimittajan, jotta saat pidettyä lämmityskulut mahdollisimman pieninä.

Oletko kuullut sähköfirmasta nimeltä GNP Energy? Se on pieni sähköfirma, joka haastaa suuryritykset. Heidän Suomen yksikkönsä sijaitsee Vantaalla. Tarkastellaanpa, mitä muuta tietoa löytyy tästä sähköfirmasta. Instagram-tili heiltä löytyy täältä ja sitä kautta pääsee yhtiön suomenkielisille verkkosivuille, kunhan valitsee ensin kotisivulta suomen kielen.

Tutkitaanpa kuitenkin vielä vähän lisää tämän yrityksen taustoja. He löytyvät sosiaalisesta mediasta ainakin videopalvelu Vimeosta. Lue lisää GNP Energystä täältä – englannin kielellä. Siellä he kertovat vapaasti suomennettuna toimivansa kaikissa Pohjoismaissa ja olevansa juurikin suuryritysten haastaja. Hinnatkin vaikuttavat varsin kilpailukykyisiltä. Kannattaa siis tsekata hinnat ja kilpailuttaa sähkösopimus.

Sähkön kilpailuttaminen ja sähköntoimittajan vaihtaminen on itse asiassa yllättävän helppoa. Sinun kuluttajana täytyy vain ottaa itse yhteyttä valitsemaasi toimittajaan ja tehdä heidän kanssaan sopimus. Valitsemasi uusi sähköyhtiö irtisanoo sopimuksen vanhalta toimittajalta eikä jakeluun tule ollenkaan katkosta. Et siis joudu olemaan yhteydessä vanhaan sähköfirmaan vaan joku muu tekee sen sinun puolestasi. Sähköntoimittajan vaihto on nopea juttu ja säästöt voivat olla merkittäviäkin.

Luokat:Yleinen