Koira on suden kesy muoto, joka on jalostettu eri harrastus- ja ammattikäyttöön. Alkuaikoina koiria on käytetty vahtina sekä jätteensyöjänä, mutta nykypäivänä koirat ovat perheissä myös pelkkänä kotieläimenä ilman sen kummempaa roolia. Koiria voidaan käyttää ammattikäytössä muun muassa pelastus-, vartio- huume sekä opaskoirina. Näissä työtehtävissä hyödynnetään koiran erittäin tarkkaa hajuaistia. Koirat ovat suosituimpia kotieläimpiä etenkin Euroopan maissa. Koiran hankkiminen voi olla kallista ja sitä varten voikin joutua ottamaan lainaa. Lainaa voi hakea esimerkiksi https://www.sambla.fi/ sivustolta.

Koiria on jalostettu vuosien saatossa eri käyttötarkoituksiin. Jalostamalla saadaan kehitettyä rotu, joka vastaa ulkonäöllisesti sekä käytöltään erityisiä toiveita. Jalostuksessa otetaan huomioon millaiset psyykkiset ja fyysiset ominaisuudet koiralta tahdotaan. Koirarodut jaotellaan erilaisiin roturyhmittelihin:

FCI1 eli lammas- ja karjakoirat

Nämä koirat on jalostettu etenkin avuksi paimennukseen. Nykypäivänä läheskään kaikki lammas- ja karjakoirat eivät ole koulutettuja toimimaan paimennuksessa, mutta niiden rotu on jalostettu erityisesti paimennusominaisuuksilla. Paimenkoiria käytetään etenkin porojen, lampaiden sekä nautojen paimentamiseen. Paimenkoiran tehtävänä on ohjata eläimet haluttuun suuntaan. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi rodut briard, katalonianpaimenkoira, collie sekä schapendoes.

FCI2 eli pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat

Tämän ryhmän koirat ovat varsinkin käyttöön jalostettuja rotuja. Niitä käytetään paljon koiranäyttelyissä sekä esimerkiksi agilityssä sekä toko-harrastuksissa. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi rodut aidi, kääpiösnautseri, rottweiler sekä tanskandoggi.

FCI3 eli terrierit

Nämä koirat ovat alunperin jalostettu saalis- ja tuhoeläinten metsästämmiseen. Nykypäivänä teirrierejä käytetään kuitenkin enemmän seurakoirina. Terrierit ovat usen energisiä ja aktiivisia ja ne ovat joko pieni- tai keskikokoisia rotuja. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi rodut jackrusselinterrieri, manchesterinterrieri, parsonrusselinterrieri sekä saksanmetsästysterrieri.

FCI4 eli mäyrräkoirat

Mäyräkoirat ovat lyhytjalkaisia ja pitkäselkäisiä koiria, lähtöisin jopa 1700-luvun alkupuolelta. Rotu on jalostettu mäyräjahtiin, mutta mäyräkoirat nykypäivänä enemmän seurakoiria. Mäyräkoirat voidaan jakaa kolmeen luokkaan koon mukaan, normaalikokoiset, kääpimäyräkoirat sekä kaniinimäyräkoirat.

FCI5 eli pystykorvat ja alkukantaiset koirat

Rotujen koirilla on paksu turkki sekä pystyt kolmionmuotoiset korvat. Ne ovat alunperin lähtöisin arktisilta alueilta ja ovat levinneet sieltä ympäri maailman. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi rodut keinspitz, lapinporokoira, meksikonkarvatonkoira sekä länsisiperianlaika.

FCI6 eli ajavat ja jäljestävät koirat

Ryhmän koirat ovat jalostettuja toimimaan metsästyksessä. Niitä käytetään pajon eri eläinten metsästyksessä, riippuen koiran koosta. Pienemmät koirat ajavat ja jäljestävät pienempiä saaliita esimerkiksi jäniksiä ja kettuja. Ryhmän rodut ovat kestäviä, vilkkaita ja oppivaisia. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi rodut harrieri, kopo, dreeveri sekä posavinanajokoira.

FCI7 eli kanakoirat

Kanakoirat ovat jalostettu toimimaan kanalintujen metsästyksessä. Ne ovat keskikokoisia koiria ja ovat luonteeltaan usein sosiaalisia, sopeutuvaisia sekä tasapainoisia. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi rodut englanninsetteri, pointteri, ranksan spanieli sekä spinone.

FCI8 eli noutajat

Noutajat on jalostettu pienriistan talteenottoon. Ne ovat synnynäisesti vietillä varustettuja koiria ja ovat erittäin oppivaisia. Noutajia käytetään paljon myös avustuskoirina. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi barbet, labradorinnoutaja sekä novascotiannoutaja.

FCI9 eli seura- ja kääpiökoirat

Ryhmän koirat on kehitetty puhtaast tietyn ulkonäön pohjalta. Ne ovat usein riskialttiimpia sairauksille, sillä niiden terveysominaisuudet eivät ole parantuneet jalostuksen myötä. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi mopsi, maltankoira, papillon sekä ranskanbulldoggi.

FCI10 eli vinttikoirat

Vinttikoirat ovat luonteeltaan erittäin oppivaisia ja ne ovat olleet alunperin metsästykseen jalostettuja. Ne ovat nopeita ja pystyvät saavuttamaan riistan nopeasti. Vinttikoirille järjestetään omia vinttikoirakilpailuja, joissa tarkkaillaan koirien metsästys- ja juoksuominaisuuksia.

Lue myös muita mielenkiintoisia artikkeleita mielenkiintoiselta sivustoltamme.